The Fossil Shop, Black Country Museum

RETAIL – manufacture and installation of new display cabinets.

The Rock & Fossil Shop, Black Country Living Museum

The project

Having operated the store within the museum for past 25 years and from the old tin shed for the last 20 years, the owners of the fossil shop decided it was time to refurbish, in order to offer a better experience and to show their fossils in a more professional manor. They were also looking for improved security of both displayed and stocked fossils.

George Thomas Joinery were contacted and asked to design and manufacture all new display cabinets and shelving, as well as to refurbish the main counter and floor of the building.

The Solution

The main shelving and storage cabinets, which included hidden LED lighting and lockable storage, were manufactured along with some special cabinets for expensive fossils and a large river bed display. Counter top display units were created for jewellery, including necklaces. The main retail counter was refurbished along with the outside shed sign. The ceiling was painted and lights installed, a dado rail was fitted and the lower section of the walls painted. But first, the floor needed repairing with a difference in height from one end of the shed to the other of 120mm.

The Result

Manufacturing the cabinets at their factory in Cradley Heath, near to the Black Country museum allowed much of the work to be done off site. In total, the time taken to build the cabinets and fit them was only around 5 days, meaning that the fitters would only be on site for a short time and causing the shop as little disruption as possible. The uneven floor is no longer noticeable and the shop owner is delighted that they won’t need to change a light bulb for the display cabinets ever again.

Their Comment

I am so pleased with my new shop interior. The hidden lighting is really going to make my displays stand out and I’ve got more storage than I’ve ever had. George Thomas have done a wonderful job, overcoming the uneven floor, bowed walls and awkward shape of the building.”. — Vicky Gurney, Fossil Shop Owner

Click the below link for a pdf of the case study

Retail interiors for the Rock & Fossil Shop

retail display shelving
Rock and Fossil Shop new shop interior